пливиоз


пливиоз
(фр. pluviose) петтиот месец во календарот на Француската република (1703), од 20 јануари до 18 февруари.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • француски календар — (револуционерен) ново сметање на времето што го вовел францускиот Конвент во 1793 година се засновува врз годишните времиња и врз положбата на ѕвездите, а започнува со есенската рамноденица имињата на месеците се: вандемиер (месец на бербата),… …   Macedonian dictionary